Vad händer i kroppen när vi julstressar

Det är inte säkert, men någon stans så tror jag det är så. Vad? Jo, att julstressen kommer till oss trotts att vi lovade i fjol att nästa år skall jag minsann inte …………

Likförb…….. så är vi där igen. Nåja, vi är ju inte alla likadana, en del av oss har ju den rätta förmågan att kunna njuta och att kunna ta för sig av vad j julen har att erbjuda utan att känna en gnutta stress för det. Vad är julen för mig? Ja kanske har det ändrats med åren, när man var barn var nog julklapparna av central betydelse, men även den förväntan julen innebar. Jag brukar alltid säga att vi som var barn på landet hade nog vår tomte tro kvar några år längre än barnen i staden, men jag har inte belägg för min tes. Men är man som jag uppväxt på en bondgård från 1600-talet, är det kanske fullt naturligt att man började se röda luvor lite varstans redan i höjd med Mårten. Var man då några landsortsbarn som med sina ögon, tolkning av världen och livlig fantasi, skrämde upp varandra, ja då var det troligt att vi alla hade sätt både tomtens släde, renar och till och med tomten själv. Konstigt nog uppenbara sig aldrig dessa julens företrädare när vi barn var alla tillsammans, så att vi kunde bevittna och därmed bevisa tomtens existens. Men vad gjorde väl det, fantasin räckte långt och det var bränslet för våra lekar.

Jag tror också att tomten hade en stor del i barnuppfostran och att föräldrarna nog hade det lite lugnare från mitten av oktober, för visst har vi alla hört, ”nu är du snäll annars kommer inte tomten”, huga mig. Det funkade redan i september. Prova den på dagens ungar och du får bra långt ner i åldrarna om du inte skall få ett finger, det kan jag lova.  

Stress ja, egentligen skall man ju inte prata om något så deprimerande när man sitter och skriver en julblogg. Nej då skall man skriva om städtips inför julen, kakrecept, julgodis, julmat, hur du lättas besöker 8 släktmiddagar på 4 dagar och ändå förmå visa glädje och tacksamhet över att du blev bjuden, klär granen, lutar fisken, koka knäck, knäcker dig själv och seder mera väljer att på Annandagen skjuta dig med en smällkaramell. Julen varar till påska, sanningen i detta skulle medföra hög beläggning på landets psykmottagningar.

Men vad händer egentligen i våra kroppar när vi stressar? Jo, i oss finns något som heter Autonoma nervsystemet och detta består av två avdelningar parasympatiska nervsystemet, som står för vår avslappning, så det skall vara till jul. Eller? Sen har vi Sympatiska nervsystemet som står för vår beredskap. Dessa två är lite som i visan, ”jag är ute när gumman min är inne, jag är inne när gumman min går ut”. Det är alltså alltid ett nervsystem som är påslaget. Det Sympatiska nervsystemet är tyvärr så konstruerat att den inte bara reagerar på verkliga händelser utan även på inbillade känslor. Sanningen är att vår hjärna inte kan skilja på sant eller falskt, den sätter gladeligt igång en stressreaktion i kroppen med mycket skit som följd. Så fort du känner oro, hot, frustration eller andra känslor av otillräcklighet sänder hjärnan och binjurarna ut stresshormon, som gör att det frigörs fett från levern och kroppen fettdepåer som skall användas som bränsle när vi skall fly eller slås. Gör vi det? Nej, stressen ackumuleras i kroppen, bränslefettet stannar i ådrorna, följderna kan du själv räkna ut. Hur ofta sker denna reaktion? Förmodligen ett 50 tal gånger per dygn, kanske beroende på din självbild. Vad kan man göra åt detta? Vi tar det i nästa julblogg.    

Nu kan ni beskåda årets julkortstavlor från Trelleborg och Söderslätt i Damkonfektionens skyltfönster på Östergatan i Trelleborg. Givetvis säljs mina julkort i butiken, pris: 1 st 15:-, 3 st 40:-, 9 st 100:-

Julmarknad på Marsvinsholm en bit från Ystad. Trängslen var stor och julstämningen ganska hög, denna julmarknad kan jag rekommendera. Marsvinsholms julmarknad bjuder på en genuin, gammal och mysig miljö med sina grova träbjälkar och vältrampat trägolv.  De olika utställarna och deras julgodis, kakor, julklappstipps, kryddor, antikviteter, sillinläggningar mm, mm, håller minst lika hög kvallitet.

Jag kan inte låta bli att kasta in en brandfackla, vem kommer en julmarknad vara till för om 5-10 år? Min sambo hade ett av dessa försäljningsstånd, så jag satt där en stund. Under den tiden kom ett stort antal familjer dragande på sina tonåringar. Minns 3 tonårstjejer vallades, puttades fram av andra människor, utan att vid ett ända tillfälle ta bort blicken från mobilens skärm. Ja, ja, marknaden är öppen även i morgon 29/11.