Stress i kroppen del 2 och jäv... julsång.

Vad händer i kroppen när vi stressar, del 2 och vad är det för jäv… julsånger. Julsånger är väl härliga, redan i oktober månad har jag börjat smyglyssna. Först väldigt tyst, det kan ju finnas någon granne som får höra dessa spröda toner och då vet man inte om det helt plötsligt står en akutbil på uppfarten. Kanske är det, det allt mer kompakta mörkret som gör att glögg och julsång känns naturligt och ett sätt att överleva denna årstid. Någonstans så tror jag att man lade julen under den mörkaste tiden på året, just för att lätta den tunga bördan med sånger och juleljus. Nu firar vi ju givetvis jul till minne av Jesu födelse, kom ihåg det nu ungar. Men inte föddes väl Jesus i december? Nej men vår kristna tro har rensat bort alla Asagudar och deras riter och högtider, ut med Midvinterblot och in med lille Jesus och krubban. Men för all del, jag känner inte att jag behöver blota och inte vill jag ha julafton i höjd med kräftpremiären, så julen får bli där den är, tycker jag.

Men vad är det för julsånger? Har ni hört den, ”Jag såg mamma kyssa tomten jag, sedan sa hon o vad du är bra. Nej ingen ser att de är du, men jag såg att det var tomten mamma kysste i går kväll”. Nu kommer den bästa biten, ”då fick tomten mammas kram och kyss, tänk om våran pappa kommet då”. Ajammen, va f… Hur gör man nu? Ungen sitter i en fruktansvärd intresse konflikt, skall han berätta för pappa att hans fru står och hånglar upp tomten och därmed blåsa sig själv på större delen av önskelistan. Eller skall han hålla mun åtminstone över trettonhelgen för att garantera julklapparna, väl medveten om att mamma kör dubbelt? Nu finns det ytterligare aspekter att ta in i detta lilla barnhuvud, stökiga hemförhållande och kanske Barn och ungdomsmottagningen vid en eventuell skilsmässa. Och hur skulle fortsättningen bli? Kanske varannan vecka hos pappa i en tvåa i ytterområdet, varannan vecka Nordpolen. Finn det internet där? Måste man jobba i tomtens fabrik? Många frågor som hänger i luften för ett barn. Jag är själv skilsmässobarn, fast jag var i 40 års ålder då och morsan hånglade inte upp tomten, så jag tog knappast någon skada.

Vad var det nu man kunde göra för att minsta på stressnivåerna och försöka få bukt med dess skadliga följdverkan.  Jo, 3x5 minuter om dagen. Meditation, NEJ, NEJ, skriker kanske de flesta, men lugn. Meditation och Mindfulness betyder i stora drag, medveten närvaro, vill säga för en gångs skull vet du vad du gör minst sammantaget 15 minuter per dygn. Medvetet närvarande, är man inte det? Hhhmmm, tror nog att du också har parkerat bilen på garageuppfarten och samtidig frågar dig hur i helsike kom jag hit? Eller hundratals andra saker du gör fast att du inte har en aning om hur tusan det gick till. Eller saker du hade i handen, men två sekunder senare har exp. den lille grå nyckelknippsmonstret käkat igen. Visst är där stunder då det kliar i ansiktet och man har en aning svårt att fokusera. Hur många gånger har du inte med myndiga och beslutsamma steg styrt dig mot ett mål, som helt plötsligt försvann i fjärran, helt enkelt. Vad var det jag skulle? Så vad är stress? En enkel version och en stor del av sanningen är, ”oron för morgondagen och ångesten för gårdagen”. Men då finns ett tillstånd kvar, det innevarande ögonblicket. Jag skall ge några exempel på innevarande ögonblick, 1) skala potatis, va!!!. Jo, skala potatis, i lugn och ro, tänk inte en enda tanke mer än hur potatisen ser ut, hur vattnet låter när det träffar potatisen, vilken färg har potatisen osv, osv. 2) Har du någon gång suttit och tittat på lågan på ett stearinljus? Prova, men när du gör det så sitt inte och tänk på allt du skall göra i morgon eller allt du inte hann med i går, för då kan du lika gärna släcka ljuset och tar du inte din stress på allvar så släcker du snart ljuset för dig själv. Vad händer då i kroppen när du sitter och tittar på lågan, ser vilka färger den har mm, eller hur potatisen ser ut under skalningen? Ja då är du här och nu, medvetennärvaro, vilket gör att stressnivån är 0 och inga farliga kemiska föreningar åker runder i din kropp. Sitt ner människa och titta på en julgranskula som långsamt snurrar i granen, det kan handla om liv eller död, tro mig.  

När vi ändå pratade om julsånger så undrar jag om vi någon sin, före eller efter har haft en större sångare i Sverige, än denna man. När man lysnar på denna julsång, gärna högt, är det nästan så det gör fysiskt ont, men det är stort. Klicka på länken, var så god, Jussi Björling i O helga natt. https://www.youtube.com/watch?v=ofKk_Etapq4